#passionfordesign

S-blog

S-blog

Philippe Starck, a francia design zseni

@starck

2018. május 15. - Sezlon Gallery

senza_titolo-1_12-750x410.jpg

Philippe Starck szerint a munka: a minimummal kezdődik, és megcélozza a tárgy közepét, anélkül, hogy átformálnánk azt. Jó ízléssel, csináljunk olyan dolgokat, amit általában nem csinálunk és az eredmény nagyon jó lesz. Philippe Starck a design francia zsenije. Látogassuk végig 40 éves karrierje állomásait, csodáljuk munkáját és fedezzük fel új projektjeit. 

A kezdetek

6305190-9508588.jpg
Philippe Starck

Philippe Starck Nissim de Camondoban tanult, egy magán Artdéco iskolában, a Montparnasse közelében, Párizsban. 1969-ben, csupán 20 évesen lett a Pierre Cardin művészeti vezetője, bútorokat tervezett neki. 1976-ban megtervezte a “La main Bleue” bárt, Montreuil-ben és a “Les bains douches”-t 1978-ban Párizsban. Starck ekkor még egy ismeretlen művész volt. 1979-ben indította be ügynökségét, az Ubikot és hamar elismert és híres művésszé vált, amikor a francia miniszterelnök, François Mitterand felkérte, hogy rendezze be az Elnöki Palotában található magánlakosztályát, az Elyséet. Ettől fogva a művész folyamatosan tervez mind épületeket, mind használati tárgyakat. Starck elhivatott környezetvédő, és ez munkáin is visszatükröződik.

Nézzünk szét az újdonságok között:

A Brach Hotel Párizsban

10681158.jpg
Brach Paris by Starck

A tavasz fő eseménye a Branch hotel megnyitója volt Párizs 16. kerületében. Az új hotel számos ikonikus hely közelében helyezkedik el, az Eiffel torony, a Trocadero, a Passy piac és a Bois de Boulogne közelében. Philippe Starck tervezte mind az 59 szoba és lakosztály teljes belső designját, az éttermet, a koktél bárt, a sport klubot, és a spa részleget is. A hotelt a friss levegő forrásának szánták Párizs közepében, a '30-as évek inspirálta designnal, sok növényzettel, főleg a tetőn, ahol egy kertet találunk, illetve az étteremben, ahol kiegyensúlyozott, könnyű ételeket szolgálnak fel. 

Hol találjuk a Brach Hotelt Párizsban? 

1-7 rue Jean Richepin
37-39 rue de la Pompe
Paris 16ème,
France
+33 1 44 30 10 00

A Maison Heler

exterior_hr.jpg
Maison Heler, Metz

Ha nem tudsz dönteni a lakás és a ház között, tégy úgy, mint Philippe Starck és építsd fel a házad egy épület tetején. A projekt elsőre egy teljesen őrült ötletnek tűnik, de 2019-ben meg fog nyitni Metzben, Észak-Franciaországban a tervező, a polgármester a Maison Heler társalapítója és a Hilton hotel összefogásának eredményeként. A 22,5 millió eurós projekt 14 szintes, 119 szobás hotel, az első luxushotel lesz a környéken. A ház belsejében, 40 méterrel a föld felett Philippe Starck egy éttermet és lounge bárt hoz létre, egy sport szobával és privát tárgyalókkal.

 

Quadri Restaurant, Venezia

quadri-philippe-starck-interiors-restaurants-bars-venice-italy_dezeen_1704_col_14.jpg
Quadri ristorante, Venezia

A velencei Szent Márk tér mellett található Quadri étterem már majdnem feledésbe merült, amikor a két testvér Massimiliano and Raffaele Alajmo úgy döntött, hogy felkérik Philippe Starckot, hogy az éttermet megfiatalítsa. A hely 1775-ben épült, és azóta állja a Velencére jellemző ár-apály vízszint változásait. A 19. századi díszítést megtartották és helyi iparművészekkel újították fel. Az asztalok lábai rézből vannak, hogy ellenálljanak a víznek. Az étterem idén már várja a vendégeket.

Hol találjuk a Quadri éttermet?

Piazza San Marco, 121
30124 Venezia (VE)
Italy

Legjobb munkái

felix.jpg
Philippe Starck, Felix, Hotel Peninsula, HK

Amióta Philippe Starck a '80as években beindította karrierjét, sosem állt meg, mindig hagyta, hogy képzelete különleges tárgyakat alkosson szerte a világban. Kezdjük az USA-ban, ahol rengeteg hotelt tervezett, mint pl.a Hotel Delonát Miamiban, a Mondriant Los Angelesben, a Hudsont New Yorkban vagy a Cliftet San Fransiscoban. Hong Kongban létrehozta a Felix tetőéttermet a Hotel Peninsula számára, és ő álmodta meg a Saint Martin’s Lanet 1999-ben Londonban. Az Ecole Supérieure des Arts Décoratifs of Paris, a Bordeaux-i repülőtér vagy a két franciaországi étterem a Bon, és a Bon2 szintén munkássága részei. 

alessi-alessi-presse-agrumes-juicy-salif-lemon-squ.jpg
Philippe Starck, Juicy Salif, 1990

Starck nemcsak épületeken vagy szállodákon dolgozott szerte a világon, hanem hozzáférhető és könnyű designt is szeretett volna tervezni. Ezért 1998-ban partnerségre lépett a La Redoute katalógussal, ahol “l’indispensable non-produit” székével nagyobb tömegeket ért el a piacon. Ugyanígy tervezte meg a Juicy Salifet, ami egy ipari design darab lett 1990-ben. Ez a tárgy, nem annyira hasznos citromfacsaró, de számos múzeumban kiállították, mint pl. a New York-i modern művészetek múzeumában is. 2004-ben Starck megkapta a Raymond Loewy Alapítvány Lucky Stricke Designer Díját életművéért, köztük a Juicy Salif-ért is.

 

Forrás: brabbu.com

A bejegyzés trackback címe:

https://sezlon.blog.hu/api/trackback/id/tr7413948978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása