Minden évben elhatározzuk, hogy amikor érik a bodza, leszedünk egy nagy kosárnyi virágot és szörpöt készítünk belőle. Egyszer már sikerült is, persze az internetről gyűjtött receptet saját kis megjegyzésekkel láttuk el, hogy legközelebb még finomabb legyen. Ilyeneket jegyzeteltem a receptre: Túl sok cukor! Több bodzát, több citromot...na idén éppen Zsámbékon jártunk, amikor minden bokor tele volt gyönyörű bodza virágokkal, le is szedtünk egy nagy adaggal.
Aztán jön a főzés, kavarás, ügyeskedés...persze nálunk éjszakába nyúlóan, amikor a minden figyelmünket lekötő 3 évesünk már alszik. :)
A mi receptünk a következő:
-5 liter vizet forralj fel
-hagyd kihűlni és áztasd bele a bodzavirágokat
-hagyd állni egy napot
-rakj hozzá 3 nagy karikákra vágott citromot héjastúl
-áztasd 3 órán keresztül a citromokkal
-szűrd le az egészet, majd újra forrald fel
-mi ekkor rakjuk bele a kb. 0,5 kg cukrot és egy nagy üveg mézet (kb. 7 dl)
-a felforralt levet újra átszűrve szörpös üvegekbe töltjük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni (1-2 nap)
És máris irány a kamrapolc!